ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Αξίες

Τι γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα;

Γιατί ετοιμαζόμαστε; Γιατί ευχόμαστε, στολίζουμε, τραγουδάμε, ανοίγουμε τα σπίτια  μας και γεμίζουμε δώρα φίλους και ξένους; Γιατί λάμπουν παντού φώτα και μοσχομυρίζουν τα γλυκά; Τι περιμένουμε γεμάτοι χαρά; Γιατί χτυπούν χαρούμενα οι καμπάνες μέσα στη νύχτα; Είναι  Χριστούγεννα!

Δεν είναι οι αη-Βασίληδες κάθε είδους και γένους, οι τάρανδοι, τα ξωτικά –καλικάντζαροι.  Δεν είναι οι νόστιμες λιχουδιές, τα φώτα και τα στολίδια, τα δεντράκια, τα ακριβά δώρα, τα smartphones,τα ωραία ρούχα, τα παιχνίδια, οι συναυλίες και οι χοροί.

Χριστούγεννα είναι η Αγάπη που γεννήθηκε σαν βρέφος ξένο και φτωχό, είναι η Ελπίδα ότι θα ζήσουμε για πάντα μαζί Του, είναι η Δόξα που πλαστήκαμε να φτάσουμε. Γι’ αυτό χαιρόμαστε, γι’ αυτό γιορτάζουμε!

Κι όμως, φτάσαμε σήμερα να ζούμε Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! Τα Χριστούγεννα έγιναν μια ακόμα έννοια στο λεξιλόγιο μας άνευ ουσίας, κενή περιεχομένου, όπως τόσες και τόσες άλλες, όπως π.χ. η αγάπη, η ελευθερία, η ισότητα, η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η δημοκρατία, η καλοσύνη κ.ά.

Μείναμε δυστυχώς θαμπωμένοι με το περιτύλιγμα του Χριστουγεννιάτικου δώρου και ξεχάσαμε να ανοίξουμε και να χαρούμε το δώρο. Το δώρο είναι ο Χριστός…  Ο Χριστός όμως  είναι ο μεγάλος απών από τα Χριστούγεννα των ημερών μας. Δεν είναι τραγικό; Να απουσιάζει το κεντρικό πρόσωπο το οποίο δίνει και το  όνομα και τη χάρη σε όλο αυτό το πανηγύρι; Χωρίς Χριστό η χαρά είναι φτηνή και τελειώνει μόλις σβήσουν τα φώτα της γιορτής. 

Ας μη ζήσουμε άλλα Χριστούγεννα χωρίς Χριστό! Ελάτε, ας δούμε που γεννήθηκε ο Χριστός! Ας ακολουθήσουμε το δρόμο που δείχνει το Αστέρι, μαζί με τους μάγους Βασιλιάδες που ήρθαν από την ανατολή. Εκεί οι βοσκοί ξαγρυπνούν κι οι  Άγγελοι υμνούν ασταμάτητα τραγούδι αντάξιό Του, ψάλλοντας  «Δόξα εν Υψίστοις» σ’ Αυτόν που γεννήθηκε σήμερα μέσα σε μία σπηλιά, από την Θεοτόκο Παρθένο στην Βηθλεέμ της Ιουδαίας.

«Δεῦτε ἴδωμεν πιστοί, ποῦ ἐγεννήθη ὁ Χριστός, ἀκολουθήσωμεν λοιπὸν ἔνθα ὁδεύειὁ ἀστήρ, μετὰ τῶν Μάγων Ἀνατολῆς τῶν Βασιλέων. Ἄγγελοι ὑμνοῦσιν, ἀκαταπαύστως ἐκεῖ. Ποιμένες ἀγραυλοῦσιν, ᾠδὴν ἐπάξιον. Δόξα ἐν ὑψίστοις λέγοντες, τῷ σήμερον ἐν Σπηλαίῳ τεχθέντι, ἐκ τῆς Παρθένου, καὶ Θεοτόκου, ἐν Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας» 

                                             ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email
Share on print
Print