ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Ιδανικά

«Επιτάφιος Λόγος» του Περικλή
(που σήμερα κάποια ανθρωπάκια μπορεί να τον έλεγαν εθνικιστή)

Ο  Θουκυδίδης στο Β’ Βιβλίο της Ιστορίας του Πελοποννησιακού πολέμου  (35-46) κατέγραψε τον Επιτάφιο Λόγο που εκφώνησε ο Περικλής στον Κεραμεικό, κατά την ταφή των πρώτων νεκρών του Πελοποννησιακού πολέμου.

Ο Περικλής, πολιτικός ηγέτης, στρατηγός και ρήτορας υμνεί την πατρίδα του και το πολίτευμά της, την Δημοκρατία. Επαινεί όσους  με πλήρη επίγνωση προτίμησαν να πολεμήσουν και να πεθάνουν, παρά να υποχωρήσουν και να ζήσουν με ντροπή. Παροτρύνει όλους να αγαπήσουν εξαιρετικά την πατρίδα, το μεγαλείο και την δύναμή της και να θυμούνται πάντα ότι όλα αυτά τα απέκτησαν άνθρωποι τολμηροί, που γνώριζαν τι πρέπει να κάμουν και έπρατταν φιλότιμα και αποφασιστικά.

Η σημαντική αυτή  ομιλία, πολύ επίκαιρη και σήμερα, παρουσιάζεται σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου με σκηνοθέτη τον Δήμο Αβδελιώδη  και την καθηλωτική ερμηνεία  της Ιωάννας Σπανού, στο «Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού», το σπίτι του ζεύγους Κατακουζηνού, έναν όμορφο χώρο γεμάτο μνήμες αγάπης, πολιτισμού και ιστορίας, έως τις 28/12/2018.

Περισσότερες  πληροφορίες στην διεύθυνση: http://katakouzenos.gr/o-epitafios-tou-perikli-2/

 Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο τον επιτάφιο λόγο στο αρχαίο κείμενο, σε μετάφραση Ελευθερίου Βενιζέλου, στα αγγλικά και στα γαλλικά, κατεβάζοντας την ψηφιακή έκδοση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων. 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email
Share on print
Print