ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Δράσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ: “Ο Οδυσσέας δεν είναι αυτός που μάθαμε. Ο δάσκαλος Όμηρος”

Με χαρά σας προσκαλούμε στην εκδήλωση της Ο.Δ.Υ.Σ.Σ.Ε.Ι.Α.

Κάθε Έλληνας δεν μπορεί παρά να συγκινηθεί βαθειά διαβάζοντας την ΟΔΥΣΣΕΙΑ. Στο σχολείο την διδαχτήκαμε, αλλά δεν την αγαπήσαμε όσο της άξιζε, ίσως γιατί κι εμείς, ως ανώριμοι νεοέλληνες έφηβοι, δεν της αξίζαμε. Ίσως δεν την διδαχθήκαμε με κατάλληλο τρόπο. Τώρα, διαβάζοντας την ξανά και ξανά, νιώθουμε τον χρόνο χιλιετιών να εκμηδενίζεται και  αφουγκραζόμαστε την φωνή του παππού μας Ομήρου να διηγείται με λέξεις-έργα τέχνης, τον αγώνα του ανθρώπου να βρει αυτό για το οποίο πλάστηκε.

Ο φιλόλογος και συγγραφέας Κωνσταντίνος Γανωτής στο βιβλίο του «Η ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΗΡΟΥ», με βαθιά ψυχολογική σκέψη, ανιχνεύει την κλωστή που συνδέει τις Ομηρικές αξίες με την Ελληνική λαϊκή παράδοση και ηθική. Αυτή η κλωστή ποτέ δεν κόπηκε, έφτασε σε μας σαν «κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη…», γι’ αυτό ποτέ στ’ αλήθεια δεν ξεχάσαμε τον Οδυσσέα, την Πηνελόπη, τον Τηλέμαχο, τον Εύμαιο, τη Ναυσικά. Διαβάζοντας την ΟΔΥΣΣΕΙΑ είναι απλά σαν να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη.

Το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου, ο κ. Κωνσταντίνος Γανωτής, θα μας  μιλήσει για τον Οδυσσέα, το ταξίδι του και τον Δάσκαλο Όμηρο, με μία οπτική  διαφορετική ίσως  από αυτή που διδαχθήκαμε.

Η μουσικός κ. Νεκταρία Καραντζή, με την λυρική φωνή της θα ερμηνεύσει ένα τραγούδι, που μας ταξιδεύει 3000 χρόνια πίσω:  στην αποχώρηση του Οδυσσέα από την νύμφη Καλυψώ και το νησί της, την καταστροφή της σχεδίας του από την τρικυμία  και  τη διάσωσή του,  χάρις στις συμβουλή και  το μαντήλι που του έδωσε η Λευκοθέα, ώστε να φτάσει σώος στη στεριά των Φαιάκων, όπως περιγράφεται στην Ε’ Ραψωδία της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email
Share on print
Print