ΟΔΥΣΣΕΙΑ
Δράσεις

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΝΤΙΑΚΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ

Οι Πόντιοι, Έλληνες αποκομμένοι από το Ελληνικό μητροπολιτικό κορμό, περιτριγυρισμένοι από φυλές, που παρουσιάστηκαν από το εσωτερικό της Ασίας τον 11ο αιώνα, είναι οι Ακρίτες του Ευρωπαϊκού πολιτισμού και του Ελληνισμού. Πλήρωσαν σκληρό τίμημα γι’ αυτό το γεωγραφικό τους πεπρωμένο.

Η μακραίωνη κατάκτηση όλων των Ελληνικών εδαφών απὸ τους Οθωμανοὺς,  πέρα από τ’ άλλα δεινά της σκλαβιὰς, χαρακτηρίστηκε από  τραγικά βιώματα των υποδούλων Ελλήνων, με πόνο, λεηλασίες, σφαγές, αρπαγές, ατιμώσεις, ολοκαυτώματα. Πολλές φορές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες προτίμησαν την αυτοθανάτωση, με ηρωικές εξόδους, πτώσεις στους γκρεμούς, ανατινάξεις, αυτοπυρπολήσεις, ή κράτημα της τελευταίας σφαίρας του τουφεκιού για τον εαυτό τους, για να μην πέσουν ζωντανοί στα χέρια των εχθρών τους.

Είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο τέτοιες συλλογικές θυσίες όπως το Ζάλογγο, η Αραπίτσα , το Κούγκι, το Αρκάδι. Και άπειρες άλλες συλλογικές και ατομικές θυσίες, ανδρών, γυναικών, ιερέων, νέων κοριτσιών και αγοριών, βρεφών και γερόντων, λιγότερο γνωστές στους πολλούς, έφτασαν με τις διηγήσεις των αυτοπτών μαρτύρων ως τις μέρες μας.

Στον Πόντο διαδραματίσθηκαν  πολυάριθμα ανάλογα περιστατικά, για τα οποία οι καταγραφές, αν και διάσπαρτες είναι αξιόλογες και αξιόπιστες.
Η κ. Ιωαννίδου – Καρακούσογλου αναζητά την  αλήθεια για τα φοβερά γεγονότα που βίωσε η οικογένειά της και άλλες οικογένειες  Ποντίων.  Η αφήγηση της πορείας, της ζωής και του θανάτου κάποιων ανθρώπων, οι συνέπειες των ιστορικών γεγονότων, η “μικρο-ιστορία” των διαδοχικών γενεών, αποτελούν μέρος της Ιστορίας του λαού μας.

Τα δραματικά περιστατικά της γενοκτονίας οφείλουμε να τα μνημονεύουμε, όχι μόνο για λόγους εθνικής αυτοσυνειδησίας, αλλά και για λόγους διάσωσης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.  Αυτήν υπερασπίσθηκαν τα θύματα της Τουρκικής βαρβαρότητας. Αυτήν οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε κι εμείς για να δικαιωθούν επιτέλους οι ηρωικές επιλογές τους. Μέσα από τις έρευνες,  τις περιγραφές, το φωτογραφικό υλικό,  αναδύεται η φρικιαστική εικόνα μιας γενοκτονίας που παραμένει ατιμώρητη. Ως πότε; Οι αδικαίωτοι νεκροί περιμένουν!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google
Share on email
Email
Share on print
Print